Mietteitä marginaalista



Tässä blogissa alan julkaista säännöllisen epäsäännöllisesti esim. noin kerran kuussa mielestäni yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista kantaa ottavia tekstejä. Ne voivat olla hyvin eri mittaisia tai tyylisiä ja aiheena on kevyesti ottaen koko maailma ja kaikki sen yhteiskunnalliset ilmiöt. Useat aiheet todennäköisesti kumpuavat mieliaiheistani maailman epäoikeudenmukaisuuksista, järjettömyyksistä sekä kummallisuuksista. Pyrin kuitenkin tarkastelemaan aiheitani kiihkottomasti argumentoiden faktoilla. Niin, totuudenjälkeinen aika on median roskatermi. Ei ole ollut koskaan mitään totuutta, vaan vain hegemonisia ja vähemmän hegemonisia kilpailevia teorioita ja merkityksiä. Minun faktani pyrkivät rakentumaan loogisen päättelyketjun pohjalle ja tieteellisen tiedon päälle. Subjektiivista positiotani en silti pysty, enkä edes yritä kokonaan kumota. Kunhan nyt pystyisi edes vähän katsomaan asioita useammasta näkökulmasta. Blogini ei sisällä kommentointimahdollisuutta, mutta otan mielelläni palautetta vastaan blogistani osoitteessa samipekka.kalliokoski@gmail.com

9.9.2018

Realistinen perustulo


Perustulo on kaikille yksilöille ilman ehtoja maksettava (samansuuruinen) tulonsiirto.

- Jurgen De Wispelaere -

Perustulokeskustelu on äärimmäisen epäselvää ja sillä voidaan ajaa hyvin monenlaisia poliittisia ideologioita ja tavoitteita. Ilman tarkempia määritelmiä on käytännössä mahdotonta puhua sen vaikutuksista ihmisten elämään. Erilaisia perustuloyhdistelmiä ovat ajaneetkin ajattelijat politiikan jokaiselta kulmalta. Yhdistävänä tekijänä eri perustuloajatuksille voidaan kuitenkin nähdä pyrkimys julkisen byrokratian vähentämiseen. Lopulta vain harva keskustelija kannattaa yllä olevan määritelmän mukaista täysin ”puhdasta” perustulomallia, vaan yleensä siihen liitetään joko vastikkeellisuutta tai rajataan kohderyhmää. Tässä artikkelissa esitän minun oman mallini, joka sinällään pystyisi turvaamaan nykyistä kohtuullisemman toimeentulon suurelle osalle pienituloisia, yksinkertaistamaan valtavasti byrokratiaa ja silti olemaan realistinen.


Vasemmalla olevassa kuviossa on kuvattu yksinkertaistukset esitetyistä porvarillisista (= erittäin oikeistolaisista) ja sosialistisista (=erittäin vasemmistolaisista) perustulomalleista sekä Kelan tekemästä Perustulokokeilusta. Vastikkeellisuus tässä kuviossa sisältää myös kohderyhmän rajauksen. Porvarillisessa mallissa ei juurikaan säännellä kenelle raha tulee, mutta perustulon suuruus on erittäin pieni. Sosialistisessa mallissakaan ei juuri säädellä perustulon saamista, mutta sen sijaan rahamäärä on suuri. Kelan Perustulokokeilussa rahamäärä 560 euroa kuukaudessa on kohtuullisen pieni ja tuki on erittäin vastikkeellinen erityisesti kohderyhmän tiukan säännöstelyn takia (kohdejoukkona olivat vain Kelan työttömyysturvan saajat). Näihin kolmeen perustulomalliin sisältyy jokaiseen yksi selkeästi muita isompi ongelma; porvarillinen malli kurittaa todella paljon perustulosta riippuvaisia ihmisiä, sosialistinen malli on kallis ja Perustulokokeilumalli ei juuri vähennä byrokratiaa eikä silti ratkaise sosiaaliturvaongelmaa. Näihin ongelmiin perustulomallini pureutuu. Perustulomalleissa on tärkeää myös niiden suhde verotukseen.

Minun perustulomallini on seuraava: perustulo maksetaan periaatteessa kaikille yli 18-vuotiaille, sen suuruus riippuu asuinpaikasta, työn vastaanottamisesta sekä muista tuloista, se korvaa kaikki yleistuet lukuun ottamatta ansiosidonnaisia tukia sekä lapsilisiä ja sen suhde verotukseen on hyvin selkeä.


Tässä mallissa jokaisen suomalaisen tilille kolahtaisi lähtökohtaisesti joka kuukausi perustulo. Tuki olisi veroton ja se maksettaisiin kuukauden 1. arkipäivänä. Kuitenkin edellisen kuukauden muut bruttotulot vaikuttaisivat seuraavan kuukauden perustuloon niin, että jokainen edellisenä kuukautena ansaittu euro pienentäisi seuraavan kuukauden perustuloa 50 sentillä. Näin perustuloon muodostuisi 50 % marginaalileikkuri, joka tarkoittaisi esimerkiksi ruuhka-Suomen ulkopuolella asuvalle että jos on ansainnut edellisessä kuussa yli 1600 euroa, niin perustuloa ei jäisi maksuun seuraavana kuuna. Taasen esimerkiksi pienituloinen kaupan kassa 1300 euron kuukausituloilla saisi vielä 150e perustuloa ja keikkatyötä tekevä freelancer, jonka tulot olisivat olleet 500 euroa, saisi perustuloa vielä 550 euroa. Malli vaatii tulorekisterin, joka onneksi on vuonna 2020 viimeinkin alkamassa.

Tukimuoto korvaisi kaikki yleiset tuet eli opintotuen, yleisen asumistuen, työttömyyskorvauksen, sairauspäivärahan, kotihoidontuen, minimivanhempainpäivärahat, omaishoidontuen, kansaneläkkeet jne. Se myös vaikuttaisi ansiosidonnaisiin tukiin rahoituksen kautta niin, että niihin määriteltäisiin katto. Ensimmäiset kolme kuukautta ansiosidonnainen tuki voisi olla enintään 2500 euroa bruttosuuruudeltaan ja sen jälkeen enintään 2000 euroa. Tällainen muutos koskettaisi noin 10–20 % parhaiten tienaavista suomalaisista. Myös ansiosidonnaiseen eläkkeeseen asetettaisiin katto 3000 euroon. Sen sijaan erityistukiin esim. vammaistuki, sairaankuljetus jne. perustulo ei vaikuttaisi.

Perustulo olisi lähtökohtaisesti joko 800, 900 tai 1000 euroa riippuen asuinkunnasta. Kela on asumistuessaan määritellyt Suomen kunnat 4 luokkaan asumisen kalleuden mukaan. Näistä luokista 1 ja 2 pitäisi yhdistää, jolloin niistä muodostuisi pääkaupunkiseutu. Siellä tukea maksettaisiin 1000 euroa. Kelan 3 luokka on maakuntien keskuskaupungit ja muut isohkot kaupungit. Niissä tukea maksettaisiin 900 euroa ja muualla Suomessa sitä maksettaisiin 800 euroa. Tämä erottelu johtuu asumisen hintaeroista. Lisäksi tuen suuruuteen vaikuttaisi vielä nykyisestä alle 25-vuotiaiden toimeentulotukikohtelusta tuttu elementti. Tässä mallissa se koskisi kaikkia eli jos ihminen kieltäytyy ottamasta vastaan tarjottua työ- tai opiskelupaikkaa hänen tukeansa leikattaisiin ensin 4 kuukaudeksi 20 % ja toisesta kieltäytymisestä vuodeksi 40 %. Määräajan kuluttua tuki palautuisi takaisin lähtösuuruuteen. Jos toimesta kieltäytyminen johtuu fyysisestä tai psyykkisestä sairaudesta esimerkiksi päihdeongelmasta, vammasta, masennuksesta jne. josta yksilö saa lääkärintodistuksen, tukea ei leikattaisi. Alle 2-vuotiasta lasta kotona hoitavalle vanhemmalle ei osoitettaisi työ- tai opiskelutarjouksia.

Tämän mallin selkeitä vahvuuksia olisivat byrokratian valtava vähentyminen, tuen jatkuvuus kaikissa tilanteissa, tuen läpinäkyvyys, työn vastaanottamisen helppous ja kaikista köyhimpien aseman parantaminen. Sinänsä tuki ei olisi sen suurempi kuin nykyinen työttömyyskorvauksen, asumistuen ja toimeentulotuen yhdistelmä, mutta se vapauttaisi myös pienituloiset ihmiset tekemään asumisen, työnteon ja monen muun asian osalta huomattavasti vapaampia valintoja ja sen saisivat kaikki, joille se kuuluu toisin kuin nykyisessä järjestelmässä. En keksi muita syitä olla kannattamatta tätä mallia kuin ajatus siitä, että tämä malli on liian kallis. Mitä tällainen tuki siis karkeasti arvioiden maksaisi?

Alla olevaan taulukkoon on laskettu perustulon kustannukset tulodesiilien keskimääräisten veronalaisten tulojen mukaan yhdessä arvioitujen ansiosidonnaisten tulojen kanssa.

Perustulon kustannukset ovat siis tämän karkeahkon arvion mukaan hiukan yli 14 miljardia euroa vuodessa. Nykyisen järjestelmän sosiaaliturvan kustannukset vuodessa olivat noin 13 miljardia ilman ansiosidonnaisia tukia vuonna 2017. Tämän kaltainen perustulo tulisi siis vain noin 700 miljoonaa kalliimmaksi kuin nykyinen järjestelmä otettaessa huomioon ansiosidonnaisen arvioitu leikkautuminen perustuloon liittyvän katon myötä. Katon vaikutus ansiosidonnaisten tukien määrään on arvioitu kohtuullisen varovasti. Lisäksi tässä ei ole lainkaan huomioitu dynaamisia vaikutuksia vaan kustannustarkastelu on täysin staattinen. Eli jos tämän muutoksen ansiosta – kuten monet perustuloa kannattavat väittävät – useammat työllistyisivät esimerkiksi osa-aikatöihin ja projekteihin ja joidenkin tukea leikattaisiin työstä kieltäytymisten vuoksi, niin ero nykyiseen järjestelmään kapenisi entisestään. Lisäksi on otettava huomioon julkiseen sektoriin kohdistuva säästö tämän mallin myötä. Kelan henkilöstömäärä oli vuonna 2017 yli 6500 henkilöä. Ratkaisu- ja asiakaspalvelutyössä on tästä henkilöstöstä valtaosa. Ja juuri heidän työstään merkittävä osa vähentyisi tämän vuoksi. Vaikka oletettaisiin, että TE-toimiston henkilöstöresurssia lisättäisiin esimerkiksi 1000 henkilöllä paremman palvelun toteuttamiseksi ja kaikki nykyiset työttömyysturvaoikeuden asiantuntijat pidettäisiin edelleen tutkimassa edellä mainittua perustuloon liittyvää valvontaa, niin silti uskon Kelan henkilöstömäärän tarpeen vähenevän jopa 2000 henkilöllä TE-toimistoon siirtyvien lisäksi. Tällöin palkkaresursseja vapautuisi kymmeniä miljoonia euroja ja todennäköisesti osa siirtyisi yksityiselle sektorille töihin. Itse olisin tämän muutoksen yhteydessä valmis miettimään myös lapsilisien suuruuden nostoa suhteellisen lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

Olisi mielenkiintoista kuulla politiikan kentän jokaisesta kulmasta, että miksi tällainen malli ei olisi ensi hallituskauden sosiaaliturvajärjestelmän uudistuksen pohjana? Mitä tässä järjestelmässä pelätään, jos tällainen malli ei saa hyväksyntää? En epäile hetkeäkään, ettei suurin osa kansasta olisi tämän kannalla.

Lähteet:

Kela: Asunto ja asumismenot, https://www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot, [Viitattu 9.9.2018]

Kela: Taskutilasto 2017, Helsinki 2017, https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/1...

Tilastokeskus: Kotitalouksien tulojen rakenne desiiliryhmittäin 1987-2016, http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF..., [Viitattu 9.9.2018]

Tilastokeskus: Tulot ja kulutus 2016, http://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_tulo..., [Viitattu 9.9.2018]

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö: Ansioturvan etuusmenojen rahoitus, https://www.tyj.fi/fin/tyottomyyskassat/rahoitus/, [Viitattu 9.9.2018]

Hiilamo, Heikki: Miten perustulokokeilu onnistuisi? Yhteiskuntapolitiikka 81, 3/2016, https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1307...

13.8.2018

Tyhjä oikeudenmukaisuus?

”Olemme pyrkineet jakamaan myös taloustalkoiden vastuut mahdollisimman oikeudenmukaisesti.”

- Juha Sipilä -

” Työpaikkakohtainen sopiminen on mahdollistettava kaikille, ei vain ammattiliittojen jäsenille. Se on oikeudenmukaista työelämää.

- Petteri Orpo -

”Se on yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden kannalta järkyttävä lista (soten valinnanvapaus), jota ei pidä lähdeä toteuttamaan missään olosuhteissa.”

- Antti Rinne -

Tämän hetken kolme kärkipoliitikkoa perustelevat yllä mielipiteitään oikeudenmukaisuudella. Oikeudenmukaisuuteen vedotaan usein politiikan julkisessa debatissa, kun halutaan perustella, miksi kannatetaan jotain asiaa. Kukapa oikeudenmukaisuutta parantavaa asiaa voisi vastustaa? Miksi sitten puolueet ja poliitikot ovat eri mieltä asioista, kun kaikki vain puolustavat oikeudenmukaisuutta? Pitääkin kysyä, mitä he tarkoittavat oikeasti. Tosiasiassa se, että sanoo puolustavansa oikeudenmukaisuutta, ei kerro todellisista tavoitteista paljoakaan. Miksi? Koska suurin osa politiikkaan kuuluvista laajoista välinearvoista - myös

oikeudenmukaisuus - on julkisessa keskustelussa usein tyhjä. Sillä voidaan perustella mitä vain, kun sille ei anneta tarkempaa sisältöä.

Oikeudenmukaisuus on käsitteenä lähtökohtaisesti monimerkityksellinen, joten sille pitäisi antaa
aina sisältö. Eri oikeudenmukaisuusteoriat tuovat näkyväksi tätä monimerkityksellisyyttä ja todellinen sisällöllinen keskustelu politiikasta kiertyy usein sen ympärille, mitä oikeudenmukaisuusteoriaa kukin poliitikko pitää parhaana. Käyn tässä lyhyesti läpi eri oikeudenmukaisuuskäsityksiä ja esittelen
mielestäni oikeudenmukaisimman oikeudenmukaisuuden ja sen suuntaviivat politiikkaan ja elämään.

Oikeudenmukaisuusteoriat voidaan jakaa kahteen kategoriaan - muodollisiin ja sisällöllisiin. Muodollisessa
oikeudenmukaisuuskäsityksessä vain sääntöjen ja lakien noudattamisella ja rehellisyydellä on merkitystä. Kunhan prosessi on reilu, niin yksilöiden kärsimyksen määrällä ei ole väliä. Sisällöllisessä oikeudenmukaisuuskäsityksessä sen sijaan katsotaan lopputulosta ja arvioidaan sen oikeudenmukaisuutta. Siihen kuuluu reilu prosessi, mutta se ei riitä. Se, minkälaisiin asetelmiin prosessi vie, on tärkeintä. Politiikka pohjimmiltaan on arvovalintoja ja siksi pelkän prosessin toteuttaminen ilman huomion kiinnittämistä päämääriin on politiikan oikeudellistamista, kun politiikka ymmärretään hyvän elämän ja sen
saavuttamisen keinojen konfliktiksi. Siksi politiikassa oikeudenmukaisuudesta puhuttaessa pitäisi puhua sisällöllisestä oikeudenmukaisuudesta.

Sisällöllisiäkin oikeudenmukaisuuskäsityksiä on useita erilaisia. Tunnetuimpina näistä ovat ehkä utilitarismi ja John Rawlsin oikeudenmukaisuus reiluutena (justice as fairness). Utilitarismin heikkous erityisesti nykyajassa on se, että se mittaa keskiarvoja eli tällöin osa yksilöistä voi kokea suurtakin kärsimystä. Todellinen oikeudenmukaisuus rakentuukin sen varaan, ettei kenenkään yksilön tarvitse kärsiä suunnattomasti. Tällöin heikoimpien tilanteen arviointi on luonnollinen tapa mitata oikeudenmukaisuutta. Siksi oikeudenmukaisuus reiluutena on vahva valinta oikeudenmukaisuuskäsitykseksi.

”Kaikki yhteiskunnalliset ensisijaishyvät – vapaus ja mahdollisuudet, tulot ja

varallisuus sekä itsekunnioituksen perustat – on jaettava tasan, ellei se että

jokin tai kaikki näistä hyvistä jakautuvat epätasaisesti, ole huonoimmassa

asemassa olevien eduksi.”

Näin John Rawls määrittelee oman oikeudenmukaisuutensa. Tällöin kaikille turvataan mahdollisuus hyvään elämään ja itsekunnioituksen säilyttämiseen. Rawls ei luo teoriassaan kokonaan uutta yhteiskuntajärjestelmää vaan yhteiskunnallisen moraalin, jolle yhteiskunta pitäisi rakentaa. Siinä pyritään kumoamaan ”luonnonloton” vaikutusta ja varmistamaan yhteiskunnan heikoimmillekin hyvä asema. Rawlsin mukaan ihmiset loisivat tämän systeemin, jos ihmiset neuvottelisivat yhteiskunnasta ”tietämättömyyden verhon” takana eli tietämättä omaa asemaansa yhteiskunnassa ollen kuitenkin kaikki rakentamassa kollektiivista hyvää ja pystyen ymmärtämään yhteiskuntaan liittyvät faktat. Tällöin he välttävät varmasti joutumasta karmeisiin oloihin. Tämän ajatuksen esitteli ensimmäisenä Mahatma Gandhi 1948 sanoessaan, että jos epäilet jonkin hankkeen mielekkyyttä, niin kysy kaikkein heikoimmalta. Tämä lähestyy myös suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa paljon käytettyä ajatusta, että kysy ”Pihtiputaan mummolta”. Näin pystytään haastamaan arkikeskustelun mukaiset käsitykset oikeudenmukaisuudesta, joita värittävät voimakkaasti oma tilanteemme ja yhteiskunnan käytännöt. Rawls sanookin, että olemassa olleiden yhteiskuntien suurin puute on ollut se, että ne ovat liian suurien tulo- ja varallisuuserojen takia loukanneet heikoimpien ensisijaishyvien toteutumista.

Rawlsin mukaan tavoitteena on luoda yhteiskunta, jossa omistus on levinnyt laajalle kansanosalle. Tällainen yhteiskunta voi olla kapitalistinen tai sosialistinen. Kuitenkin jos tuotantovälineitä ei omisteta kollektiivisesti, tulee yhteiskunnan puuttua huomattavasti voimakkaammin varallisuuseroihin, ettei tuotantovälineiden yksityisomistus synnytä epäoikeudenmukaisia varallisuuskeskittymiä, jotka loukkaavat heikoimpien ensisijaishyvien toteutumista. Liiallinen omaisuuden keskittyminen johtaa poliittisen tasa-arvon rikkoutumiseen hyväosaisten hallitessa julkista debattia.

Rawlsilaisen yhteiskunnan tulisi tuottaa laajat julkiset palvelut ja sosiaalituet. Kaikille pitäisi taata vähimmäistoimeentulo ja koulutuksen tulisi olla ilmaista. Kaikilla kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus edetä kaikkiin julkisiin virkoihin taustastaan riippumatta. Harjoitetun politiikan tuleekin koko ajan pyrkiä maksimoimaan heikoimpien asema varmistaen yhteiskunnan rahoituspohjan. Rawlsin mukaan tärkeää on tunnistaa heikoimpien ryhmä, jotta harjoitetun politiikan vaikutuksia voidaan seurata. Suomessa tämän ryhmän muodostavat luontevasti perusturvan varassa olevat, jotka ovat sekä mahdollisuuksiltaan että varallisuudeltaan vähäosaisin ryhmä. Rawls korostaa lisäksi, ettei yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden kehitystä voi pelkistää mihinkään yhteen tilastolukuun esimerkiksi Gini-kertoimeen, koska se jättää suuren osan yhteiskunnallisista asioista huomiotta ja on keskiarvo. Rawls muistuttaa, että oikeudenmukaisuus suosii heikoimpia ja jokaisen muutoksen kannattajien pitää pystyä todentamaan sen hyödyllisyys heikoimmille näkyvissä olevana aikana.

Oikeudenmukaisuus reiluutena – käsityksen olemassa olleena mallimaana on usein pidetty 1980–1990-lukujen Ruotsia laajoine universaaleine oikeuksineen ja tukineen sekä erittäin laajoine tulontasoittamisineen. Kuitenkin itse asiassa Rawls vaatii vielä tätäkin laajempaa varallisuuden tasoitusta, jotta kumuloituva varallisuus ei keskittyisi liiaksi, kuten Ruotsissa on käynyt 2000-luvulla. Lähtökohtaisesti jakamisen pitäisikin perustua - ei pelkästään tulojen jakamiseen - vaan myös tuotantovälineiden omistuksen jakamiseen hyväosaisilta heikommille. Tästä johtuen esimerkiksi verotuksen progressiivisuus ja perintöveron aste pitäisi olla jopa perinteisiä hyvinvointivaltioita korkeammalla tasolla.

Kun ajatellaan, miten eri tavalla Rawls määrittelee oikeudenmukaisen valtion, kuin esimerkiksi kärkipoliitikkomme, niin toivoisi joskus näkevänsä vaalipaneelissa, että jokainen puoluejohtaja pistettäisiin määrittelemään oikeudenmukaisuus. Tällöin päästäisiin retoriikan verhon taakse näkemään puolueiden todellisia arvoja. Jos poliitikkoja ei vaadita tuomaan sisältöä oikeudenmukaisuusperusteluihin, niin mitä tahansa voi perustella oikeudenmukaisuudella riippumatta harjoitetun politiikan sisällöstä. Tietyn oikeudenmukaisuuskäsitteen valinta kun on aina arvovalinta. Samalla käsityksemme oikeudenmukaisuudesta ohjaa tiedostetusti ja tiedostamattomasti mahdollisten politiikkavaihtoehtojen näkemistä ja niiden kannattamista tai vastustamista. Juha Sipilän viittaus taloustalkoiden oikeudenmukaisuuteen on hyvä esimerkki tästä. Sipilä pelkistää oikeudenmukaisuuden ginikertoimen yhden vuoden muuttumattomuuteen, johon Rawlsin mukaan oikeudenmukaisuutta ei voi pelkistää. Ginikerroin jättää varjoonsa sen, mitä taloustalkoot aiheuttivat ja aiheuttavat jatkossa nimenomaan heikoimpien tuloille, itsekunnioitukselle ja muille ensisijaishyville.

Viime kädessä oikeudenmukaisuus reiluutena – käsitystä tarkasteltaessa huomataan sen lähestyvän voimakkaasti monissa hengellisyyksissä esiintyvää niin kutsuttua Kultaista sääntöä, jossa kehotetaan ihmistä tekemään vastavuoroisesti toisille samaa kuin mitä haluaisi itselleenkin tehtävän, tai olemaan tekemättä sellaista mitä ei haluaisi itselleenkään tehtävän. Kun jokainen meistä omaksuisi tämän ajattelun oman arkielämänsä lähtökohdaksi, niin muutos politiikassakin sekä kotimaassa että globaalisti olisi väistämätön.

Lähteet:

Kalliokoski, Sami-Pekka: Uusliberalismin aika – Suomen veropolitiikka vuosina 1987–2007 oikeudenmukaisuuden ja tehokkuuden valossa. Pro Gradu, Jyväskylän yliopisto 2015. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/47295/URN%3aNBN%3afi%3ajyu-201510133352.pdf?sequence=1&isAllowed=y, [Viitattu 13.8.2015]

Rawls, John: Some reasons for the Maximin criterion. The American Economic Review Vol. 64 No. 2/1974. S. 141–146 http://www.jstor.org/stable/1816033?origin=JSTOR-pdf&seq=1#page_scan_tab_contents, [Viitattu 8.4.2015]

Rawls, John: Oikeudenmukaisuusteoria. WSOY, Juva 1988.

Rawls, John: Political liberalism.
Expanded edition. Columbia University Press, New York 2005.

Viittaukset poliitikkojen sanomisiin:

Matti Lepistö, Verkkouutiset 31.12.2017, https://www.verkkouutiset.fi/juha-sipila-tuloerot-eivat-ole-kasvaneet/ [Viitattu 13.8.2018]

Hannu Tikkala, YLE 9.6.2018, https://yle.fi/uutiset/3-10246590 [Viitattu 13.8.2018]

Johannes Ijäs, Demokraatti 15.9.2016, https://demokraatti.fi/lm-paljasti-piilossa-olleen... [Viitattu 13.8.2018]